Thomas vidste, at elektrikere kan vælge mange karriereveje

Thomas Lilja Schøn

”Da jeg begyndte som elektriker, vidste jeg allerede, at jeg ville læse videre” fortæller Thomas Lilja Schön, der nu er i gang med at læse til maskinmester. ”Vi er 5-6 elektrikere i min klasse, og vi er, så vidt jeg ved, 8-10 med EUX-baggrund på hele årgangen. Det synes jeg er megafedt”.

Som færdiguddannet elektriker har han mange muligheder for at videreuddanne sig – og mulighederne spænder lige fra elinstallatør til energi- eller automationsteknolog.… Eller han kan videreuddanne sig til ingeniør eller maskinmester. Se mere her.

Da Thomas har en EUX, hopper han direkte ind på 4. semester på maskinmester-uddannelsen, så den kun tager 3 år. Og undervisningen kommer vidt omkring – med fag som energiforsyning, el-autorisation samt køle- og indeklimaanlæg. Herefter skal han vælge speciale, som kan være inden for det maritime, grøn omstilling, facility eller IT. I det afsluttende semester skal Thomas skrive sin bachelor opgave samtidig med, at han er i praktik i en virksomhed i 3 mdr.

For Thomas er drømmen at arbejde med facility management eller salg af løsninger.  Men han kommer ikke sovende til sin uddannelse, for der skal læres meget på kort tid. ”Det er meget, meget hårdt – og det er svært”.

Hvis han skulle give et råd til andre på EUX-uddannelsen, er det, at det er vigtigt at følge godt med.

Det er nemt at være bagklog, men man skal virkelig ville det, konstaterer Thomas.

Og så er der en ekstra gulerod: Hvis han fuldfører maskinmesteruddannelsen, bliver han også autoriseret el-installatør.